Augustus - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Augustus

Kalender
Het gazon in augustus
Maai het gras regelmatig, stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kun je het gras beter wat langer houden. Door de messen wat hoger af te stellen voorkom je verbranding van het gazon.
Gedurende warme dagen kun je beter tot de avond valt wachten met maaien. Dit is beter voor het gras. Het gras kan dan niet door de zon verbranden.
Door pas ’s avonds te sproeien zal het water niet te snel verdampt. Het gazon verschroeit niet.
Het is beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier.
Verwen deze maand één keer het gazon met wat volledig plantaardige bodemverbeteraar van Heuts Hoveniers. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld. De voeding kan dan goed intrekken.(?)

Onderhoud van de (zwem)vijver in augustus
Mocht het water in je vijver snel verdampen, dan zijn hoge waterplanten de oplossing. Ze bieden de vijver schaduw, snelle verdamping wordt voorkomen. Vul de vijver regelmatig bij met leidingwater of water uit de regenton.
Bescherm je vijvervissen goed. Jonge reigers zijn net uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Span daarom een net over de vijver. Je kan bij Heuts Hoveniers ook naar speciale reigerverjagers vragen.
Is het water in de vijver troebel, dan zijn er mogelijk onvoldoende zuurstofplanten aanwezig. Het toevoegen van watervlooien kan voor een snel zuurstof verhogend resultaat zorgen.

Beplanting in augustus
Verwijder uitgebloeide bloemen. De planten hoeven dan geen energie te steken in het aanmaken van zaden. Je geniet langer van een bloeiende border.
Zonnebloemen groeien hard. Deze maand hebben ze regelmatig water en plantenvoeding nodig.
Bind grote zonnebloemen op tijd aan stokken, het voorkomt omwaaien.
Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af. Leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Voer de pitten dan later aan de vogels. Je kan de zaden ook bewaren voor het volgende jaar.
Begin deze maand met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n tien centimeter en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg. Snijd vervolgens de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde, geef regelmatig water.
Oogst de zaden van uitgebloeide bloemen. Laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere, droge plek in huis.

Snoeien in augustus
Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt. Zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken.
Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden.
Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide escallonia af..
Snoei vanaf eind augustus de uitgebloeide bloemaren van de lavendel. Houd wel voldoende groen over zodat de struik goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer een derde wegknipt.
Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af.

Overige tuintips voor de maand augustus
Ververs dagelijks het water in het vogelbadje. Verplaats het bad naar de grond. Tijdens droge perioden drinken behalve vogels ook de egels graag uit het vogelbad.
Geniet! Augustus is vooral een zomermaand om te genieten van de tuin. Even vakantie nemen wat tuinieren betreft.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu