Mei - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Mei

Kalender
Het gazon in mei
Op sommige plaatsen op het gazon blijft water staan of blijft de grond nat. Steek een mestvork in de aarde en beweeg deze zacht heen en weer. Het water kan dieper de grond in zakken.
Met bemesting blijft het gazon in gezonde conditie! Strooi vier maal per jaar volledig plantaardige mest van Heuts Hoveniers over je gazon Doe dit in het groeiseizoen, maart tot en met oktober om de twee maanden.
Afhankelijk van de groei mag je het gazon weer regelmatig maaien. Vanaf deze periode kan dat ongeveer één tot twee keer per week.

Beplanting in mei
Je kunt zaden van eenjarige, tweejarigen en vaste planten in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.
Schrijf de naam van de potplant op een houten wasknijper. Zet deze op de rand van de pot. Zo weet je altijd welke plant in welke pot staat. Bovendien geeft het een decoratief effect.
Voor vetplanten begint nu de rustperiode. Geef deze daarom weinig water. Dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.
Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij, de kans op nachtvorst is geweken. De voorgezaaide eenjarige kunnen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant en middaggoud.

Onderhoud van de (zwem)vijver in mei
Vergeet de vissen niet, ze moeten weer volop bijgevoerd worden. Zorg er echter wel voor dat al het voer opgegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan teveel in één keer.
Staat het moerasgedeelte langs de vijver nog leeg? Het is een geschikte tijd om de kattenstaart of lisdodde aanplanten. Deze beplanting geeft je vijver een mooiere uitstraling.
In de vijver zet de groei van de beplanting door. Let op of het filter nog voldoende water geeft. Spoel eventueel de filtermaterialen om.

Snoeien in mei
Kijk voordat je gaat snoeien de struiken even na. Er kunnen vogelnestjes in zitten.
Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, laten zich deze maand prima snoeien. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag. De snoeiwonden genezen dan beter. De jonge scheuten hebben nu de kans om zich goed ontwikkelen. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus.
Perkrozen en rozen op stam kunnen tot op drie tot vijf ogen teruggesnoeid worden.
De zijtakjes op de gesteltakken van de klimrozen kunnen worden kortgeknipt.

Overige tips voor de maand mei
Mei is een mooie maand om tuinmeubels, bergingen, hekken en schuttingen op te knappen. Begin met het verwijderen van de atmosferische aanslag.
Kleurloze beits wordt per aangebrachte laag iets donkerder. Houdt daar rekening mee bij de keuze van de beits. Dit geldt ook als je met een transparante kleurbeits werkt.
Plaats een regenton onder de goot of regenafvoer. Je vangt zo het regenwater op. Gebruik dit gratis natuurwater voor alle beplanting.
Zorg ervoor dat je terras weer opgeknapt is. Geniet weer van heerlijk zonnen, koffie en thee drinken. Een sfeervol terras is snel gecreëerd. Je hebt er een zomer lang plezier van.
Gebruik voor het bijeenbinden of bevestigen van planten, struiken of boompjes groen touw of raffia. Het zachte groen- of crèmekleurige touw valt niet op tussen het natuurlijk groen.

Terug naar de inhoud