Februari - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Februari

Kalender
Het gazon in februari
In de maand februari worden de dagen langer. De temperatuur kan alweer flink stijgen.
Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je met inzaaien van kale plekken in het gazon starten.
Toch kan de winterkou in deze maand ook juist door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon lopen.
Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan moet je in actie komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond. Het overtollige water zal hierdoor wegzakken.
Nog niet toegekomen aan strooien van om AZ-Kalk. Doe je het gewoon in februari.

Beplanting in februari
Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. De klei houdt het water beter vast.
Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten verplanten. Bijvoorbeeld citrusbomen en bougainvellila’s als deze te groot worden voor een pot. Het zal nu niet lang meer duren voordat de grond opwarmt. De planten kunnen zo sneller aanslaan. Vergeet de planten geen water te geven tijdens drogere perioden.
Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan. Zet bloeiende primula’s en violen op tafel. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen.

Onderhoud van de (zwem)vijver in februari
Net als vorige maand is er ook in februari nog niet veel aandacht nodig voor de vijver.
Let er tijdens eventuele vrieskou goed op dat er een wak openblijft. Hak een daadwerkelijk dichtgevroren vijver niet open met een bijl. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken..
De vissen hebben deze maand nog steeds niet zo’n trek. Ze hoeven bij temperaturen onder de 6°C niet gevoerd te worden.

Snoeien in februari
Pak de schaar maar uit de schuur. In februari valt er veel te snoeien in de tuin.
Onder andere de fruitbomen, bijvoorbeeld appel- en perenbomen, mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen zo dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt.
Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in top staat verkeren.
De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien. Bij die soorten zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.
Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te ver terugsnoeit. Alleen taxus mag zeer ver teruggesnoeid worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien.

Terug naar de inhoud