Oktober - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Oktober

Kalender
Het gazon in oktober
De bodemtemperatuur is deze maand nog een stuk hoger dan in het voorjaar. Dat betekent dat je het gazon nog prima kunt maaien. Hiermee voorkom je mosvorming, welke eerder ontstaat bij lang gras.
Gooi wel direct het grasmaaisel weg. In het najaar breekt gras namelijk minder goed af. Gemaaid gras op je gazon vormt een ondoordringbare laag voor lucht en water. Er ontstaat een viltachtige laag op de grasmat.
Bemest je gazon voor de laatste keer dit seizoen met volledig plantaardige bodemverbeteraar van Heuts Hoveniers.

Onderhoud van de (zwem)vijver in oktober
Span een net over het water van je vijver. Je voorkomt dat de vijver vervuild wordt met vallende bladeren.
De vissen zullen zich door het koudere weer dieper in de vijver verplaatsen. Zolang de watertemperatuur boven de 8°C is kun je vissen gewoon blijven voeren.

Beplanting in oktober
Wil je graag nog wat planten verplaatsen of de border een totaal vernieuwd aanzicht geven? Oktober is de ideale maand voor dit soort klusjes. Het blad is nog niet afgestorven. Je kunt goed zien waar alle planten staan en welke ruimte deze innemen.
Voor meer kleur in de herfst zet je asters in de tuin. Je kunt ze in volle bloei in de border planten.
Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Plant verschillende soorten bollen. Houd daarbij rekening met de bloeitijd. Vanaf januari heb je dan iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers.
Plant sneeuwklokjes voor januari. Krokussen en irissen bloeien in februari. Voor maart zijn er narcissen en blauwe druifjes. In de maanden april en mei heb je bloeiende tulpen.
Verzamel rijpe zaden en bessen van uitgebloeide planten voor de vogels ermee vandoor gaan. Veel van deze zaaddozen zijn leuk om te bewaren voor het schikken van een mooie bloemenbos.
Vergeet vooral niet om de planten water te blijven geven bij droog weer.

Snoeien in oktober
Stamrozen met zware kroon kunnen deze maand tot de helft ingekort worden. Hiermee voorkom je het breken van takken tijdens aankomende najaarsstormen. Uitgebloeide bloemen mogen worden weggeknipt. Met zacht weer bloeien de rozen nog wel even door.
Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid. Snoeiwonden genezen sneller in het najaar, bloedende takken worden voorkomen.
De uitstekende takken van de beukenhaag kunnen gerust weggehaald worden.

Terug naar de inhoud