Januari - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Januari

Kalender
Het gazon in januari
Loop bij vorst niet over het gazon. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
Laat eventueel gevallen sneeuw liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten.
Is er sprake van een zachte winter, kun je al AZ-Kalk strooien. Goed voor een mooi gazon, een fleurige siertuin en een gezonde moestuin.
Kijk je grasmaaier na, of laat deze nakijken. Je bent alvast klaar voor een seizoen probleemloos grasmaaien

Beplanting in januari
Zolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Geef wat extra kleur aan de tuin. Plant bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken.
Een winterse harde en ijzige wind kan schade aanrichten aan je tuin en beplanting. Wees daarop voorbereid. Bescherm de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.
Je kunt ook bomen planten als het niet vriest. Bekijk van welke kant de meeste wind komt. Hier kun je een boompaal te zetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.
Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen. Denk er aan om ze geregeld water te geven. Daarnaast mogen de kuipplanten af en toe gelucht worden. Zet bij vorstvrij weer een raam of de deur open.
Begin nu al met een beetje zomer. Zomerbloeiende bloembollen geven kleur aan je tuin. Bestel ze nu alvast, er is volop keuze.
Knollentip: Heb je dahliaknollen opgeslagen, controleer ze dan af en toe. Verwijder zieke en/of rotte knollen. Verspreiding van ziektes en schimmels wordt zo voorkomen. Heuts Hoveniers heeft nieuwe dahliaknollen voor je.

Onderhoud van de (zwem)vijver in januari
De vissen hebben deze maand nog niet zo’n honger. Ze hoeven bij temperaturen onder de 6°C niet gevoerd te worden. Reigers hebben daarentegen wel honger. Ga daarom regelmatig na of het vijvernet nog goed gespannen is. Kijk dan meteen of er geen gaten in het net zitten.
Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer regelmatig of nog een wak open ligt. Hak een daadwerkelijk dichtgevroren vijver niet open met een bijl. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
Januari is ideaal om de tuin alvast uit te graven voor een nieuwe vijver. Doe dit wel bij vorstvrije weersomstandigheden.
Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest. Snoei alleen bij zachter weer.
Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang. Dat beteken dat de plant doodbloedt als deze laat gesnoeid wordt.

Overige tips voor januari
Kamerplanten brengen binnen sfeer. Ze dragen bovendien bij tot een gezond klimaat. Voed je planten met Kamerplanten Plantenvoeding van Heuts Hoveniers.

Terug naar de inhoud