Juli - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Juli

Kalender
Het gazon in juli
Maai het gras niet te kort om verbranding door de felle zon te voorkomen. Een grashoogte van drie tot vijf centimeter is prima voor de huidige weersomstandigheden. Zo ontstaan er geen gele en bruine vlekken in het gazon.
Grasresten van het maaien kunnen in de borders worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig. Tegelijkertijd verhinder het dat onkruid ruimte krijgt om te groeien.
Sproeien doe je het best in de vroege ochtend, in de namiddag of avond. Waterdruppels hebben immers de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting. Water verdampt gedurende de middag meteen. Dus het is ook nog eens zonde van het water.
Bemest het gras tweemaandelijks met volledig plantaardige bodemverbeteraar van Heuts Hoveniers voor een mooi gazon. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is. De mest kan dan goed inwerken in de bodem.

Onderhoud van de (zwem)vijver in juli
Houd het waterpeil van de vijver goed in de gaten. Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor vissen minder zwemruimte krijgen.
Door het warme weer zullen algen sneller groeien. Maak de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet.
Wil je meer dieren aantrekken bij de vijver? Leg dan een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers en andere koudbloedige dieren moeten zich dagelijks opwarmen. Ze zullen dus op de steen gaan zitten. Vlinders maken ook graag gebruik van zo'n warme steen.
Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef ook af en toe een paar regenwormen en wat voorgeweekte sla.
Knip uitgebloeide waterlelies regelmatig weg. Dit komt de bloei ten goede. Knippen helpt tevens tegen de larven van de leliekever. Die tasten in deze periode de bladeren van binnen aan. De aangetaste bladeren worden bruin en sterven snel af.

Beplanting in juli
Geef de beplanting tijdens warme dagen veel water. Doe dat vroeg in de ochtend of later in de avond. Het voorkomt dat de bladeren van planten verbranden. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien.
Ga 's ochtends de tuin in om verse bloemen te plukken. Knip of snijd de bloemen af. Zet ze vervolgens zo snel mogelijk in het water. Het is echt volop genieten van je de zomer zowel in huis als in de tuin.
Luizen op de rozen? Spuit ze met een harde straal van de rozen af. Of trek handschoenen aan en verwijder ze met de hand. Lees hier wat je nog meer tegen deze plaagbeesten kunt doen.
Deze maand kunnen er nog meerjarige gezaaid worden. Dat zijn onder andere
vergeet-mij-niet, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula's.
Je kunt nog steeds vaste planten in de borders zetten. De nieuwe planten moeten wel heel veel water krijgen. Door droogte en warmte slaan ze lastiger aan.
Let op dat planten met groot blad tijdens droog weer genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af. Het bereikt zo nauwelijks de grond.

Snoeien in juli
Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot het vierde blad teruggesnoeid worden. Als je grote druiven wilt, kun je ongeveer de helft van alle trosjes verwijderen. Eén trosje per tak is over het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg.
In de zomermaanden kun je uitgebloeide rozen wegknippen tot een naar buiten gericht oog. Hierdoor verleng je de bloei. De struik kan zich richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels.
Kijk voordat je gaat snoeien of er geen vogelnesten in struiken of hagen zitten. Wacht, als dit het geval is, met snoeien tot de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn.
Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Planten in kuipen en borders kunnen dan meer nieuwe knoppen aanmaken.

Overige tuintips voor juli
Plaats een hangmat in je tuin voor een echt vakantiegevoel in eigen tuin.

Nestkastjes met jonge vogels moeten niet in de volle zon hangen. Bij temperaturen van 30°C en meer is dat slecht voor de kuikens. Ze raken oververhit, drogen uit en sterven uiteindelijk. Probeer daarom schaduw voor ze te creëren. Zorg daarnaast voor voldoende water in de tuin. Vul dagelijks de vogelbadjes.
Houd creatief vogels op afstand van zaaibedden en jonge planten. Plaats een kinderwindmolentje bij de desbetreffende beplanting. Laat alles zo rustig groeien.
Knip wat takjes tussen de in volle bloei staande lavendel uit om te drogen. Gedroogde lavendelbloemetjes ruiken heerlijk. Stop ze in een linnen zakje en laat ze geuren tussen je linnengoed.
Maak van kruiden en vruchten uit de tuin zelf lekkere dorstlessers. Heerlijk om in de hangmat of op je loungeset, van te genieten.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu