Maart - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Maart

Kalender
Het gazon in maart
Binnenkort wil je weer heerlijk te genieten van een gezonde frisgroene grasmat. Maart is dan de tijd om de handen uit de mouwen te steken. De volgende taken staan op de agenda:
Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Deze laag heeft zich het afgelopen seizoen gevormd. Door deze te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.
Het is ook weer tijd om te verticuteren. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten. Prik hiervoor met een grasprikker in het gazon. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over de grasmat.
Vanaf deze maand kun je starten met het tweemaandelijks bemesten van het gazon. Gebruik hiervoor het liefst een volledig plantaardige bodemverbeteraar. Bodemverbeteraars met dierlijke meststoffen bevatten vaak hormonen en andere producten afkomstig uit de bio-industrie. Deze zijn schadelijk voor je mooie tuin. Heuts Hoveniers heeft een uitgebalanceerde volledig plantaardige bodemverbeteraar met zeewier. De samenstelling is bij uitstek geschikt om de Zuid Limburgse kleigrond te bemesten.
Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden.

Beplanting in maart
De meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan. De kans dat de verplanting lukt is een heel stuk kleiner.
Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten zijn verzot op een groente- of plantblaadje. Kiemende zaden zijn bij deze vogels ook erg in trek.
Uitgebloeide Narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden. Gebruik de snoeischaar of doe het met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen. Die vergen veel energie van de andere planten.
Je exotische kuipplanten hebben de hele winter in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open. De planten worden al voorbereid en enigszins afgehard.
Vergeet de kleurbrengende zomerbloembollen niet te planten. Begin met de dahlia’ voor te trekken in een koude kas. Zet ze buiten na de ijsheiligen (15 mei).
Dahliaknollen die niet goed meer waren heb je natuurlijk al verwijderd.

Onderhoud van de (zwem)vijver in maart
Voer de vissen een beetje als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt.
Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen. Laten ze nog veel voedsel liggen zal dat de algengroei bevorderen.
Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
De waterplanten (en algen), beginnen weer uit te lopen. Het is dus zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is. Vuil kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Snoeien in maart
Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Verjongen doe je door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen. Ze verteren als organisch materiaal op de grond.
Klimop kan teruggesnoeid worden, ontdaan van de loshangende takken. Verwijder de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu weer beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep teruggesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu