December - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

December

Kalender
Het gazon in december
Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
Denk er wel aan om tijdens vorst niet over het gras te lopen. Hierdoor beschadig je het gazon. Na een paar dagen komen er lichte plekken in de grasmat.

Beplanting in december
Niet elke plant is goed bestand tegen de vrieskou:
Mediterrane en exotische planten zijn zeer vorstgevoelig. Overwinteren doen ze goed in een schuur, garage of een onverwarmde kamer.
Potplanten kun je het beste dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek. Zet ze bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda.
Je kunt de planten ook beschermen door ze te isoleren met stro en een jute zak.
Planten hoger dan vijfenveertig centimeter zijn kwetsbaarder dan andere planten. Door de wind kunnen de wortels namelijk speling krijgen. Druk de aarde daarom goed aan. Steun de planten eventueel met bamboestokken.

Onderhoud van de (zwem)vijver in december
Heb je nog geen luchtpomp geplaatst, is het aan te raden dit nu te doen. Luchtbellen en waterbeweging beïnvloeden de kwaliteit van het water positief. In deze moeilijke vijvermaanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.
Heb je een ondiepe vijver? Overweeg om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren. Doe dat zeker als je vijver minder dan dertig centimeter diep is. De vijverplanten lopen binnen geen vorstschade op.
Haal bij sneeuwval de neerslag van het ijs. Door het ijs heen kan er voldoende licht in het water vallen.

Snoeien in december
Zolang het weer niet te slecht is kun je snoeien. Denken aan struiken zoals de kiwi, braam en druif.
Knip alvast wat hulsttakken af voor de kerst. Vogels zijn namelijk gek op hulstbessen. Dus ben ze voor, of gun de vogels een lekker maaltje.

Meer tuintips voor december
Bij zacht weer is het mooi om een hyacint in een decoratieve bak te planten. Hang de bak buiten op om het sombere decembergevoel tegen te gaan.
Voorkom dat je tuinslang kapotvriest. De tuinslang leeg laten lopen, laten opdrogen en oprollen voordat de winter aanvangt.
Op het winterterras staat een decoratieve mand met cadeautjes uit de natuur erg goed. Leuke voorbeelden van zulke presentjes zijn dennenappels, takken en stukjes schors.

Terug naar de inhoud