Juni - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Juni

Kalender
Het gazon in juni
Qua onderhoud van het gazon in juni maai je het gras één à twee keer per week. De frequentie is afhankelijk van het weer en de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien. Houd het gras in zo’n periode niet te kort. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot 's avonds te wachten met maaien.
Eerder in het seizoen geen tijd gehad om het gazon aan te pakken? Doe dat dan deze maand alsnog. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit het gazon. Zaai deze plekken opnieuw in. Leg voor snel resultaat op maat gesneden graszoden.
Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier. Maak de machine na gebruik altijd direct schoon. Verder controleer je de hele maaimachine zo nu en dan.
Als je een circelmaaier gebruikt, controleer dan regelmatig of de messen nog scherp zijn. Slijp de messen na of vervang deze. Botte messen snijden het gras niet mooi af. Daardoor ontstaat er bruine waas over het gazon.

Onderhoud van de (zwem)vijver in juni
Breng jonge visjes in je vijver groot, dat kan heel goed. Dun de beplanting van de vijver dan niet te veel uit. Planten bieden de kwetsbare jonge vissen een schuilplaats tegen 'gevaren' van buitenaf.
Geef de vijver een natuurlijke uitstraling. Plant gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde langs de randen. Aanplanten van oeverplanten gaat op dezelfde wijze als bij vaste planten in de border.
Vul de vijver regelmatig bij. Het water verdampt immers snel tijdens de warme maanden. Doe dit etappes, zodat het vijverwater niet in één keer teveel afkoelt.

Beplanting in juni
Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border.
De op pot gekweekte canna’s en lelies moeten echt de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien. Staat heel mooi op het balkon of op een terras. In potten hebben ze wel wat meer water nodig dan in 'het wild'.
Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist er lekker van op. Plant en blad zijn na de bui weer helemaal stofvrij.
Bij aanhoudend mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis. Als de temperatuur buiten oploopt hebben de kamerplanten ook meer water nodig.

Snoeien in juni
In het najaar heb je geen rozen of heesters kunnen planten. Die kunnen in juni alsnog geplant worden. Geef de planten wel genoeg water. Rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.
Snoeien van de buxus mag in juni. Je kunt dit het beste op een bewolkte dag doen. Zo voorkom je uitdroging en verbranding van de bladeren.
Beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen nog voor die datum teruggesnoeid worden. Daarna kunnen ze weer mooi uit lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om ook de hagen voldoende water te geven.

Overige tips voor juni
Haal het onkruid regelmatig weg. Wees alleen niet al te rigoureus met het wieden. Zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen tevoorschijn gekomen. Voor je het weet haal je teveel weg.

Terug naar de inhoud