Luisbestrijding - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Luisbestrijding

Luisbestrijding

Bladluizen ……. welke tuin heeft er nog nooit last van gehad ?

Met het stijgen van de temperatuur in het voorjaar komen de eerste luizen uit de eitjes. Bladluizen zijn vooral te vinden op jonge stengels en aan de onderzijde van bladeren. Met hun snuit prikken ze gaatjes in de nerven en zuigen ze sappen van de plant op. Ze voeden zich met de suikers in de plantensappen. Dit remt de groei van de plant.
Een bladluis die zich heeft volgegeten, scheidt suikerrijk vocht af. Hierdoor raken de bladeren van de plant bedekt met een kleverige laag, honingdauw genoemd. In de honingdauw kan een zwarte roetdauwschimmel gaan groeien. Door deze schimmelvervuiling kunnen de bladeren minder zonlicht opvangen waardoor de groei van de plant nog meer wordt geremd.
Bladluizen vermenigvuldigen zich snel. Om de twee weken dient zich een nieuwe generatie aan. Als we de natuur zijn gang zouden laten gaan, zouden de luizen al snel uitgroeien tot een ware plaag. De plant ondervindt hiervan veel schade en kan zelfs afsterven.

Ook wij kunnen hinder ondervinden van bladluizen. Op auto’s, tuinmeubelen en bestrating die zich onder een boom met luizen bevinden, vormt zich al snel een laagje plakkerige honingdauw. Na enige tijd wordt hierin ook de roetdauwschimmel aangetroffen. Deze laat zich moeilijk van de ondergrond verwijderen.

Er zijn allerlei chemische middelen waarmee bladluizen kunnen worden bestreden. Deze zijn wel effectief, maar hebben als nadeel dat ze schade aan andere, vaak nuttige, organismen veroorzaken.
Het bestrijden van bladluizen kan ook op een milieuvriendelijke manier gebeuren m.b.v. het tweestippelig lieveheersbeestje Adalia bipunctata. Dit inheemse lieveheersbeestje is een natuurlijke vijand van de bladluis. De larven en de kevertjes eten bladluizen en zorgen op deze manier voor een effectieve bestrijding. Omdat ze zich selectief voeden met bladluizen, veroorzaken ze verder geen schade in de natuur. Ze zijn veilig voor mens en milieu. Daarom is deze manier van luisbestrijding de laatste jaren erg populair geworden.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu