September - Hoveniersbedrijf Jos Heuts

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

September

Kalender
Het gazon in september
De nazomer is de ideale periode om een nieuw gazon aan te leggen. Of geef het bestaande gazon een opknapbeurt. De zaden ontkiemen prima doordat de grond nog lekker opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden. Er hoeft daardoor minder vaak gemaaid te worden.
Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer.
Onderhoud van de (zwem)vijver in september
Houd deze maand de vijver goed bij. De waterlelie met zijn grote blad mag niet te veel van het wateroppervlak bedekken. De hard gegroeide planten van dit jaar kunnen uitgedund worden. Kroos haal je weg met een schepnet.
De buitentemperaturen kunnen vooral 's nachts behoorlijk dalen. Toch zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of te verbeteren.
Voorkom vallend blad in de vijver, span er een fijnmazig plastic net overheen. Steek daarvoor een aantal stokken in de grond. Daar span je het net overheen. Een andere manier is het net met zware stenen strak over het water spannen.

Beplanting in september
Blijf op de rozen letten, deze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. De bloei en aanmaak van nieuwe rozen verleng je hierdoor zolang mogelijk.
Je kunt de nieuw gekochte vaste planten in de bloemborders planten. De grond is nu nog warm waardoor de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.
Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Je moet wel goed opletten of ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de buxus in een royale pot met goede aarde. Geef regelmatig extra volledig plantaardige voeding van Heuts Hoveniers.

Snoeien in september
Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. Snoeiwonden genezen sneller in het najaar, bloedende takken worden voorkomen.
Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
Te ver uitstekende bloeitakken van de klimhortensia kunnen na de bloei teruggesnoeid worden.
Net als in juli mag de coniferenhaag een nieuwe snoeibeurt krijgen.

Overige tips voor september
Bewaar al je tuinafval op een grote hoop. Gooi dit niet in de container. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prachtige compost. De bodemverbeteraar gebruik je om beplanting te beschermen. De grond houd je er ook mee in conditie.
Maak nestkastjes alvast schoon. Op dit moment kunnen vogels die al gebruiken als slaapplaats.
Geniet van de laatste zomermomenten in de tuin. Zie de dauw die de ochtend versiert, de kleurige bessen en fladderende vlinders. Ervaar de unieke nazomerlichtval op de tuinplanten die nog in volle bloei staan.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu